Kétségkívül felkapott dolog a babaúszás. Tényleg csak egy divathóbort? Miért ajánlják és miért nem?

Sok helyen hallani azt, hogy a babaúszás csak egyfajta divathóbort, aminek semmi pozitív hatása nincs, sőt még akár káros hatása is lehet.

babaúszás.0120

Nem tudok elfogultság nélkül beszélni a dologról, bár nem is tudom, hogy van-e olyan szakember, akiről elmondhatjuk, hogy elfogultság nélkül, de az összes háttér információt ismerve, hiteles szakmai véleményt tud adni a szülőknek a babúszás megítéléséről! Nehéz ez azért is, mert ma Magyarországon 4 híres és elismert módszer létezik, ezen felül számtalan változat, hisz hiszem, hogy minden oktató megpróbálja a saját képére formálni a tanult módszert, hozzátenni az egyéb szakmai tudását! Épp ezért kevés olyan “külső” szakember van – orvos, védőnő, egyéb egészségügyi dolgozó – aki ismeri a különböző módszerek hatékonyságát, pozitív és negatív hatását, különbségeit.

Vitathatatlan a víz izmokra gyakorolt pozitív hatása, mely segít normalizálni az izomműködést, a spasztikus izomzatot ellazítja, a hipotón izomzatot erősíti. Érdemes tehát babaúszásra vinni a csecsemőt, ha nem emeli a fejét, ha nem szeret hason feküdni, ha hason fekvésben sokszor “repülőzik” vagy ha előszeretettel fordítja mindig ugyanarra a fejét.

A hideg-meleg váltakozása, az öltöztetés és vízbemenetel során észrevétlenül erősödik a baba immunrendszere, így kevésbé lesz fogékony a megfázásra, betegségekre.

Ha valami miatt fél a baba a víztől, akkor megint csak jó, ha egy szervezett oktatáson, képzett szakemberrel küzdjük le a kezdeti nehézségeket, és szerettetjük meg a vizet a babával.

Az az anya, aki rendszeresen részt vesz a foglalkozásokon nem szigetelődik el annyira, hasonló élethelyzetben lévő társaságra talál, akikkel könnyen megoszthatja örömét, bánatát! Ez önmagában is egy hatalmas dolog, a programok tervezésénél általában csak arra figyelünk, hogy a gyermeknek jó, örömteli, fejlesztő legyen, pedig épp annyira fontos, hogy az anyuka is ki tudjon kapcsolódni egy picit! Amikor visszajelzést kérek a foglalkozásról, a válaszolók 70-80%-a megemlíti a jó társaságot, tehát tudom, hogy ez a résztvevőknek is fontos szempont!

A babák is megszerezhetik első társas élményeiket, ez főleg az elsőszülött babákra érvényes, akik között előfordul olyan, hogy a babaúszáson találkozik először másik babával.

A mondókákon, ritmikus mozgáson keresztül elősegítjük a normál idegrendszer fejlődést, bár ez az amit otthon is meg tud tenni a szülő, hintázás, ringatás, mondókázás közben.

S akkor jöjjenek az esetleges negatív hatások:

A mai napig vitatott a búvárreflex kihasználásának hatása. Ez könnyen elkerülhető, ha nem a búvárreflex fenntartásával visszük le  a babákat a víz alá.

Egyes kutatások szerint – bár ebben sincs egybehangzó vélemény – a túlságosan klóros víz/levegő nem tesz jót a babáknak. Ezt kétféleképpen lehet elkerülni. Vagy olyan helyet keres az ember, ahol nem klórral fertőtlenítik a vizet (leginkább nagyvárosokban van ilyen hely) vagy egy kis forgalmú uszodát, ahol a kevesebb fürdővendég miatt kevesebb klórt használnak. Általában, ha bemegyünk egy uszodába rögtön érezni lehet, hogy mennyire “klóros” a levegő.

Akinek lehetősége van a választásra javaslom, hogy nézzen meg több helyet, beszéljen személyesen az oktatókkal, látogasson meg több foglalkozást, aztán mérlegeljen és döntsön, hogy melyik felel meg legjobban az igényeiknek (szimpátia, távolság, ár, időpontok stb. figyelembevételével).

MÉG TÖBBET A BABAÚSZÁSRÓL ÉS AZ ÁLTALAM HASZNÁLT MÓDSZERRŐL.