Ezen az oldalon a gyógyúszással kapcsolatos kérdéseket gyűjtöttem össze. Érdemes őket átolvasni, illetve ha ezeken felül más kérdés is felmerül, akkor szívesen megválaszolom őket, a jobb oldali elérhetőségek valamelyikén.

Ki jogosult elküldeni? Hogyan működik a gyakorlatban a bejutás?
Gyógyúszásra a betegség típusától függően: gyermekkardiológus-, gyermekpulmonológus-, klinikai immunológus-, allergológus-, gyermeksebész-, ortopéd-, rehabilitációs-, reumatológus-, hematológus-, gyermekendokrinológus- vagy gyermekneurológus szakorvos tehet javaslatot.

Az OEP által finanszírozott gyógyúszást minden esetben szakorvos javasolja, majd vagy maga a szakorvos, vagy a javaslata alapján a házi gyermekorvos írja  fel – a gyógyszerek felírására is alkalmazott – rózsaszín vényre (receptre).

A gyógyúszás igénybevételéhez szükség van még 2 kezelőlapra is.

Heti hány alkalom ajánlott? Hány perces a tanóra?
A foglalkozások 45 percesek és hetente kétszer lehet igénybe venni. (Iskolai szünetekben naponta kétszer.)

Meddig lehet járni?
Egy kúra 52 alkalomból áll. A recept a kúra megkezdésétől számított 26 hétig érvényes. A gyógyúszást a recept kiállításától számítva 90 napon belül meg kell kezdeni, ellenkező esetben a recept érvényét veszíti! 26 hét után újabb recept igényelhető.
A gyógyúszásra az arra jogosultak 18 éves korukig folyamatosan járhatnak. A szakorvosok általában 1 évre tesznek javaslatot, végleges kórformáknál 3 évre. A jogosultság megszűnik, ha valakit időközben gyógyulttá nyilvánítanak. A már megkezdett kúra ekkor még befejezhető.

Hány éves kortól lehet járni? Feltétel-e az úszástudás? Ha nem, akkor megtanulnak-e úszni?
3 hónapos kortól jöhetnek a rászoruló babák, gyermekek. Az úszástudás nem feltétel, először úszni tanítjuk meg a kisgyermekeket, s ha már tudnak úszni akkor következhetnek a speciális, sérülésspecifikus feladatok.

Milyen felszerelés szükséges?
Úszósapka, ha van, akkor úszószemüveg.
A még nem szobatiszta gyerekeknek az ÁNTSZ előírásai szerint 3 rétegű, combban és derékban szabályozható, mosható úszópelenka szükséges.

Mekkora vízben zajlik a foglalkozás? Kell-e a szülő jelenléte a medencében?
A vízmélység a csoport besorolásától függ: kezdő és középhaladó csoport esetén a vízmélység 75-120 cm közötti. Haladó gyógyúszó csoport esetén a vízmélység 150cm, a medence hossza legalább 17m.
A 2-4 éves korosztály 45-55 cm-es vízben tevékenykedik.

A szülő jelenléte a medencében általában csak a babáknál szükséges, illetve akkor, ha olyan neurológiai, mozgásszervi betegség áll fenn, ami az önálló feladatkivitelezést akadályozza.

Mi szerint vannak csoportba sorolva a gyermekek? Hány fős csoportok vannak?
Egy csoportban min. 4, max. 15 gyermek járhat. A csoportbeosztás függ a gyermekek életkorától, a betegség típusától, az úszástudástól.

Hány perces egy foglalkozás? Milyen gyakorlatok vannak?
A foglalkozás 45 perces. Betegségtípustól függően nyújtó, lazító, erősítő és légzőgyakorlatokat végeznek a gyermekek úszás közben.

A szakorvos azt mondta, hogy az ovis pancsolást nem ajánlja az állandó felső légúti megbetegedések miatt. Vajon miért?
A gyakori felső légúti betegséggel küzdő gyermekeknek az orvosok általában azért nem javasolják az úszást, mert az uszoda vize, mely a kisgyermek orrgaratját óhatatlanul átöblíti az arra hajlamos gyermekeknél fertőzést okozhat, főleg, ha a gyermekkel egy időben egy másik beteg gyermek is a vízben tartózkodik.
Én mégis azt mondom, hogy csak emiatt nem érdemes eltiltani senkit az uszodától, legalább is mindenképp érdemes egy próbát tenni.
Van olyan – sorozatos felső légúti betegségben szenvedő – kis gyógyúszóm, aki fél évig tünetmentesen látogatta az órákat, majd miután közösségbe került kisebb-nagyobb megszakítással szinte állandóan beteg! Tehát maga az úszás és az uszoda semmilyen negatív hatással nem volt rá!

Járhat e a gyermekem úszásra, ha epilepsziás, bár rohama csak egyszer volt? A szakorvos sajnos nem javasolja, legfeljebb szigorú szülői felügyelettel.
Az epilepszia akkor kizáró tényező, ha gyakori nappali rohamok vannak, abban az esetben is csak akkor, ha az egyéni felügyelet nem biztosítható.
Sajnos a mai napig tartja magát az a tévhit, hogy az epilepsziás nem úszhat. Ez nem igaz! Felnőtt epilepsziás esetén fontos, hogy EGYEDÜL ne menjen úszni, vagy kérje meg az úszómestert, hogy fokozottan figyeljen rá. Epilepsziás gyermek – ha az úszásoktató tud a betegségéről és fogadja a csoportjában – nyugodt szívvel részt vehet úszásoktatáson!

Hypotón gyerkőcnek ajánlod e a vizes foglalkozást? Mivel a víz lazítja az izmokat,ezért kérdezem🙂 köszi
A vízben végzett mozgás NORMALIZÁLJA az izmok állapotát. A víz 800-szor sűrűbb a levegőnél, így ugyanaz a mozdulat sokkal nagyobb izommunkát igényel a vízben, mint a szárazföldön. Rengeteg izomerősítő gyakorlat van, szóval IGEN, AJÁNLOM! 🙂

Az asztma súlyosságától függ, hogy a TB támogatja-e? A lányom köhög az uszodában, biztos jót tenne neki, ha rendszeresen járna? Miként segítené őt a igencsak klóros levegő a gyógyulásban?
Az 5/2004-es EÜM rendelt szerint: asthma bronchiale esetén, 3 éves kor felett, szakmailag illetékes szakintézet diagnózisa alapján évente többször jelentkező roham esetén jogosult valaki az OEP finanszírozott gyógyúszáson részt venni.

Ha a gyermek köhög az uszodában, az azt jelenti, hogy a klóros levegő ingerli/irritálja a légutakat/tüdőt. Ebben az esetben én nem javaslom a gyógyúszáson való részvételt, legalább is nem abban az uszodában. Vannak kevésbé klóros levegőjű uszodák, általában minél kisebb egy uszoda, annál jobban be tudják állítani az optimális klór mértékét. Meg kellene próbálni megnézni másik – lehetőleg – tanuszodát, ha ott is jelentkezik a probléma, akkor én a lányának nem ajánlanám az uszodai foglalkozásokat.

Az asztmásoknak az uszodai pormentes levegő, az úszás során fellépő spontán légzésszabályozás, a légzőizmokat erősítő gyakorlatok és a tüdő vitálkapacitását növelő légzőgyakorlatok segítenek a gyógyulásban.

 Fog-e a gyermekem egyedül úszni? (ICP-s gyermek)
Látatlanban nem lehet erre a kérdésre válaszolni, hisz rettentő széles skálán mozog ezen gyermekek állapota, de IGEN, egy ICP-s gyermek is megtanulhat egyedül úszni!

 Egy éves gyereknek is van gyógyúszás? És a szülőnek is be kell mennie vele a vízbe?
Nálunk, Ajkán 1 éveseknek is van gyógyúszás, ez egyébként helyszínenként változik. Nálunk 2,5 éves korig szükséges a szülő jelenléte a medencében, ha csak nincs olyan mozgásszervi vagy neurológiai probléma, ami később az önálló feladatkivitelezést akadályozza.

A szülőnek is be kell-e menni a vízbe, vagy a fejlesztő foglalkozik a gyerekkel? (8 éves ICP-s gyermek)
Egyéni óra lesz-e vagy csoportos?
Az OEP által finanszírozott gyógyúszás mindig (4-15 fős) csoportban történik. A pontos megnevezése: 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás. Ha a gyermek nem képes az önálló feladatkivitelezésre, akkor szülő vagy a szülő által beszervezett külső segítő szükséges. Az oktató csak így tud segíteni mindenkinek a foglalkozás során.

Használható e mosható úszóbugyi? Anyuka, ha menstruál, apuka dolgozik, hogy oldható meg az ottlét?
Nálunk, Ajkán csak az ÁNTSZ előírásainak megfelelő 3 rétegű, combban és derékban gumival szabályozható mosható úszópelenka használható. (Ez ugyan mosható, de pl egy zsebes pelust vagy egy “normál” mosható úszópelust nem fogadhatok el. ) De ez helyszínenként változik, bár azért ez is egy jel, hogy hol mennyire tartják be az ÁNTSZ előírásokat…

Ha egyik szülő sem tud a vízbe menni, akkor a szülőnek kell gondoskodni egy külső segítségről, vagy azt a foglalkozást ki kell hagyni. Sajnos az oktató nem vállalhatja be egy teljes órára valamelyik gyermeket, hisz akkor a többieknek nem tud segíteni, illetve a feladatoknál is sokszor szükséges a szabad kéz!

Mennyire lesz kötött az úszás,mint gyógyúszás?
A gyógyúszást leginkább úgy kell elképzelni, mintha úszás közben tornagyakorlatokat végezne valaki. Az óra kötött, életkortól függően az óra utolsó 5-15 percében szabad játék van. A feladatok általában 4-6 hosszonként változnak. Persze ez mind a már tényleges gyógyúszókra vonatkozik, tehát akik már tudnak úszni. A kisebbeknél az úszásoktatás közel azonos a “rendes” úszásoktatással, annyi különbséggel, hogy már az egész piciknél bevezetésre kerülnek a későbbi gyógyúszó feladatok részmozzanatai.

Rettegek, hogy a gyerek vízbe fúl, mert nem tud úszni….
Sajnos ez csak egy módon küzdhető le: MEG KELL TANULNIA A GYERMEKNEK ÚSZNI! Én még egy esetről sem hallottam, amikor a gyermek egy úszásoktatáson fulladt volna vízbe! Nálunk, a kicsiknél max. 6 gyermek van egyszerre a medencében, így mindenkire kellő figyelem jut!
Elkerülhetetlen, hogy egyszer-egyszer valaki víz alá kerül, de ennek köze sincs a vízbe fulladáshoz. Épp az a cél, hogy a 2,5-4 éves korosztály eljusson egy olyan szintre, hogy egy esetleges medencébe esés esetén is ki tudjon jönni a vízből.