Légúti betegségek, melyeknél a gyógyúszás javasolt:

  • asthma bronchiale
  • recidiváló vagy chronicus obstructiv bronchitis
  • cystas fibrosis

A gyógyúszásra javaslatot – légúti betegségek esetén – gyermekpulmonológus szakorvos, klinikai immunológus és allergológus szakorvos tehet.

babaúszásAjka.0882Az asztma a leggyakoribb gyermekbetegségek közé tartozik. Magyarországon a gyermekek 2-3%-a asztmás. Az esetek felében az asztma 5 éves kor előtt – néha már csecsemőkorban – kezdődik, fiúknál gyakoribb.
Bizonyított, hogy az asztmások állapotának javulásához igenis szükség van a sportra, de nem mindegy, hogy mit sportolnak, és azt hogyan teszik. A szakemberek az úszást tartják legoptimálisabbnak, hisz a kedvező légnedvesség, légtisztaság és hőmérséklet következtében az enyhe és középsúlyos asztmásoknál csökkenhet a hörgőszűkület, sőt, akár el is maradhat.
A gyógyúszás alapvető feladata az asztmásoknál a helyes légzés (légzéstechnika, légzésritmus) kialakítása. A vízben végezhető gyakorlatok, gyógyúszás lényege, hogy a szabályozott terhelés, és
a ritmizált, „kényszerhelyzetes” levegővétel miatt szinte észrevétlenül, magától megoldódik a
probléma, így javítva az asztmás gyermek aktuális állapotán.

Sajnos néha előfordul, hogy az uszodai klóros levegő súlyosbítja a tüneteket, ilyenkor abba kell hagyni a gyógyúszást, azonban míg erről nem győződik meg valaki személyesen, a kiválasztott uszodát felkeresve, addig nem szabad erre hivatkozva megtagadni a kezelést és ezáltal elvetni gyógyulás lehetőségét.
Hangsúlyozom, hogy azt az uszodát kell felkeresni, ahol a későbbiek során a gyógyúszás lesz, mert az uszodák levegője nagy eltérést mutathat. (Minél kisebb egy uszoda annál kevésbé áll fenn a túlklórozás veszélye)