Az úszás az egyik legkomplexebb, minden izmot megmozgató mozgásforma, a legkisebb szervezetre rótt terhelés mellett. Rengeteget segíthet és tehet az egészségedért ha jól csinálod….ha jól csinálod, vagyis jó technikával…..

Ha jól csinálod:

-fejleszti az állóképességet 
-megmozgatja a test összes belső izmát 
-kalóriát éget el 
-a gerinc stabilitását növeli
-csontritkulás esetén az úszás javítja az ideg-izom koordinációt 
-gyorsítja az anyagcserét 
-javítja a légzésszabályozást
-erősíti a tüdőt és a szív- és érrendszert
-Az úszás „mindenizmot” megmozgató hatása mellett a különböző úszásnemek plusz specialitásai: A mellúszás mellizmokat, karizmokat és combizmokat,a hátúszás hasizmokat és fenékizomzatot fejleszt. A gyorsúszás hatására leginkább az oldal és váll, valamint karizmok erősödnek. 
-megfelelő technikával való úszás közben a gerinc elnyújtózik, a gravitáció nem hat rá, így a csigolyák közötti rés mérete növekszik

..és ha nem:

-a hát nem tud ellazulni, ehelyett görcsös állapotba kerülnek az izmok
-az izmok túlságosan megfeszülhetnek, meghúzódhatnak
-kitartott fejű mellúszás esetén a nyaki szakaszon és az ágyéki szakaszon a gerinc megfeszül, erőteljesen igénybe van véve, nagy a terhelés nehezedik rá, így nemhogy nem használunk vele magunknak, hanem akár árthatunk is
-a fejkiemelő úszás során az úszás légzés szabályozó és tüdőkapacitás növelő funkciója is hiányt szenvedhet, ezáltal a légzés-keringés rendszer erősítő hatása sem lesz optimális és mivel elmarad a megnyújtózós „fej a vízben” -siklás fázis így a szervezet sem tud megpihenni, hamarabb elfárad, kimerül.

Nem másoktól ellesve, nem magunktól kitalálva, hanem szabályosan, edzőtől, tanfolyamon, kell tanulni, mivel a szabályos technika tudása nélkülözhetetlen ahhoz hogy a megszerzett tudás a hasznunkra váljon. 
Mindenki megtalálhatja a számára és gyermeke számára megfelelő helyet, személyt, úszóiskolát céljainak megfelelően, legyen az vízbiztonság, hobbiúszás, rehabilitációs úszás, gyógyúszás, csoportos úszás, egyéni úszás vagy versenyúszás. 
Ha időt áldozunk rá és energiát fektetünk bele biztos hogy, megtérül és megéri!