babaúszásAjka.0073Az órákon az Angolna módszertanát használjuk több-kevesebb változtatással. Ez azért fontos, mert jelenleg Magyarországon ez az egyetlen módszer, ami nem használja ki a búvárreflexet, vagyis nem fogjuk a babákat az első időben meríteni, csak ha erre ők már felkészültek és tudatosan vihetjük őket a víz alá. Ez kb. 8-12 hét múlva következik be. Imitált merüléseket addig is végzünk. Viszont nem fogjuk „köpködni” sem a babákat! Aki picit is ismeri az Angolna módszert, tudni fogja, hogy mi az.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Sok sok színes inger a vízben és a medence partján, hogy kedvet csináljunk. Az óra játékos, éneklős formában zajlik, mosolygós kedves, szakképzett oktatókkal. A feladatokat a szülő végzi a babával az oktató irányítása alatt, csobog a lábacska, megy a hajó(deszka) a babautassal, a szülő biztonságot nyújtó kezében körbeússzuk, lebegjük hason- háton a medencét, színes labdákat és játékokat gyűjtünk, vízbe ugrunk, merülünk, karikázunk stb….. Játszunk, játszunk…megszokjuk és megszeretjük a vizet, mindezt társaságban, jókedvűen.

Az órák 45 percesek. Az első 30 percben kötött feladatok vannak, az utolsó 15 percben szabad játék.
Az oktatás Ajkán, Füreden és Sümegen is kis vízben történik, így akkor is bátran jöhettek, ha nem tudtok úszni/féltek a víztől!

Az óra kezdete előtt fél-negyed órával érdemes az uszodába érkezni, hogy kényelmesen át tudjatok öltözni!

Babaúszásra két korcsoportban fogadjuk a gyermekeket és az őket kísérő szülőket.

Baba1 csoport:
Erre a foglalkozásra várjuk azokat a babákat, akik betöltötték a 3 hónapot és súlyuk meghaladja a 6kg-ot.

Baba2 csoport:

Ebben a csoportban fogadjuk azokat a babákat, akik elmúltak 1 évesek és elindultak önállóan!

 

A babaúszáson való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!

Amit nektek kell hoznotok:

 • Igazolás a gyermekorvostól vagy védőnőtől, hogy a baba egészséges és babaúszáson részt vehet (Csak Ajkán kell!)
 • Nyilatkozat annak a szülőnek, aki a vízbe jön, hogy nem szenved semmiféle fertőző betegségben. A nyilatkozat letölthető itt, vagy kitölthető óra előtt az uszodában.
 • Úszópelus. Ez egy speckó, ANTSZ előírásoknak megfelelő 3 rétegű mosható pelus.  4 méret létezik belőle 62-68, 74-80, 86-92 és 98-104. Ez simán ráadható a babákra, de aki úgy gondolja adhat alá eldobható úszópelust is. Az úszópelus 400Ft-ért kölcsönözhető is!
 • Fürdőruha, úszósapka, papucs, törölköző.
 • Ahol kísérő is bejöhet az órára ott ő is hozzon magával papucsot!
 • Folyadék. Ez lehet anyatej ha szoptattok, vagy víz, tea vagy amit kapni szokott a baba. Az óra végére fáradtak és szomjasak lesznek!
 • Babaolaj. Vagy ha ti is a természetesség hívei vagytok, akkor shea vaj vagy kókuszolaj, amivel a zuhanyzás után átkenhetitek a kicsi bőrét, hogy ne száradjon ki.

Örzse3Már az első alkalommal (5 hónaposan mentünk) minden előzetes félelmem szertefoszlott, ami volt bennem a babaúszással kapcsolatban.
Jó programot jelent a babámnak, változatosságot a hétben. És minden alkalom után ugrásszerű fejlődést látok rajta, mind a mozgását, mind a személyiségét tekintve! Nagyon élvezzük a pancsolást mindketten, igazán hasznos kikapcsolódás ebben a végtelen hosszúnak tűnő csecsemőkorban 🙂 !

Rév Szilvia
Somogyvámos

Egyéb infó:

 • Babaúszáson az a baba vehet részt, aki megkapta a DiPerTe oltását, elmúlt 3 hónapos és legalább 6 kiló.
 • Úszás előtt zuhanyozzatok le a babával. Mindannyiunk érdeke. Úszás után zuhanyozzatok le a babával és kenjétek be a bőrét, hogy ne száradjon ki. Baba érdeke, hogy a klóros vizet lemossátok róla!
 • Úszás után NE töröljétek ki a baba fülét fülpiszkálóval, mert a fülzsírt beljebb toljátok és dobhártya károsodást okozhattok. Ha a fejét oldalra fordítjátok a víz kifolyik belőle, illetve a törölköző sarkával kitörölhetitek a felesleges vizet.
 • Úszás előtt 1 órával kapjanak utoljára bármilyen táplálékot a babák.

Helyszínek, árak:

AJKA

BALATONFÜRED

SÜMEG

Egyéb olvasnivaló:
MIÉRT JÓ A BABAÚSZÁS?
BÚVÁRREFLEX
OTTHONI ELŐKÉSZÜLETEK
DALOK, MONDÓKÁK
BABAÚSZÁS – DIVATHÓBORT?

“Kisfiunk a kezdetektől fogva szeretett fürödni, úgy döntöttünk, így a babaúszás sem maradhat ki. Milyen jól tettük…víz imádata azóta is határtalan. A Polly Úszóiskola révén játékosan ismerkedett kisbaba korában a vízzel, most, a Baba2 csoportban pedig már a vízbiztonsága is nőtt. Az úszásokat mindannyian várjuk, hiszen csak mosolyt látunk az arcán és örömmel teli sikításokat hallunk Tőle a feladatok közben. Igaz, Ő az, akit a Balatonból úgy kellett kirángatni és aki miatt az esti fürdések után úszik a fürdőszoba, úgy gondoljuk remek döntés volt a babaúszás, hiszen a víz iránti szeretete nagyban köszönhető a Pollynak is. További sikereket, boldog úszó babákat/gyerkőcöket kívánunk!”

Baumgartner Júlia

“Nagyon jót tesz a gyermek vízhez való viszonyának javítására, mozgás koordinációját nagyban fejleszti, valamint az immunrendszerét is erősíti. Plusz ezek mellett jót tesz a gyermek társasághoz való szocializálódásának. Ezek mellett nagyon jó szülő gyerek program.”

Visi Ferenc Ágoston