babaúszásAjka.0334A búvárreflex kihasználása a babaúszás legvitatottabb pontja.

De mi is az a búvárreflex?

A búvárreflex egy veleszületett reflex, mely idővel leépül (6-10 hónapos kor között). Célja egy esetleges vízbekerülés alkalmával a szív és az agy védelme azáltal, hogy a hatására lelassul a szívverés és a vér a kar, a láb és a bélrendszer felől a létfontosságú szervek felé áramlik.

A legtöbb babaúszáson azt használják ki, hogy a búvárreflex hatására a baba elzárja a légutait és ezáltal víz alá vihető.
Akkor én mégis miért nem használom ki?

  • Mert a hirtelen víz alá merítéstől a baba megijedhet és rossz élményként éli meg az úszást!
  • Mert vannak olyan szülők, akik félnek a víz alá nyomni a gyermeküket mindenféle előkészítés nélkül.
  • Mert vitatott, hogy azáltal, hogy a reflexet fenntartják, nem okoznak-e problémát a gyermek fejlődésében.
  • Mert ugyanazt elérjük mi is a babákkal csak 8-10 héttel később!
  • Mert így nincs korhoz kötve a babaúszás elkezdése!

Amikor a baba megtanulja, hogy a jelszó után merülés következik, annak egyértelmű jelei lesznek (fejét lehajtja, szemét becsukja), ezt a szülők is látják gyermekükön, ezáltal magabiztosabban végzik a merítéseket, ami a babáknak is megnyugtató.

babaúszásAjka.0565Kisfiam pár hetes kora óta imádott vízben lenni. Amikor megtudtuk, hogy indul babaúszás, azonnal jelentkeztünk. Nem bántuk meg. Nálunk nem volt gond a vízhez szoktatásban, de akiknél van, azoknak nagyon ajánlom. Játékos feladatokkal, de nem a gyermekre kényszerítve hétről-hétre bátrabbak lettek gyermekeink. Először én is féltem egy picit, hisz azt mondták többen, hogy majd le kell nyomni a víz alá. Nálunk nem így van! Margaréta figyelmesen, a baba viselkedését, érzelmi attitűdjeit figyelembe véve kezdte el a merüléseket. A játékos feladatok nagyban segítenek a babák izmainak, mozgásszerveinek rendes fejlődéséhez.Én csak ajánlani tudom Mindenkinek!

Némethné Temesvári Anita
Devecser