A babaúszás nálunk szelíd módszerekkel történik, tehát ahogy azt már többször említettem, nem kell a babákat a víz alá nyomni! Azt is le kell szögeznünk, hogy nem úszásoktatásról van szó! Ez egy játékos vízhez szoktatás, ahol baba és szülő egyaránt jól érzi magát!

babaúszásAjka.0488Persze azért ennél jóval többről van szó:

 • A babaúszás elősegíti a normál izomtónus kialakulását. Mind a laza, mind a kötött izomzatra pozitív hatást gyakorol!
 • Az imitált merülések, buborékolások, merülések során kialakítjuk a tudatos légzésvisszatartást a babáknál.
 • Mivel a vízben sokkal könnyebben mozognak a babák és az egyes feladatok elvégzése örömmel tölti el őket, csökken a frusztráció, amit az vált ki, hogy a szárazföldön nem tudnak minden mozgást kivitelezni amit szeretnének.
 • A hideg-meleg váltakozása fokozza a szervezet ellenálló képességét, ezáltal csökken a megfázásos betegségek előfordulása.
 • Erősíti az izomzatot. A víznek a levegővel összehasonlítva kb. 800x nagyobb a sűrűsége. Ez a tény felel azért, hogy a vízben történő mozgások hatékonyabbak, mint a szárazföldön végzettek.
 • Növeli a tüdő vitál kapacitását, ami a vér jobb oxigén ellátottságát eredményezi.
 • Fejleszti a koordinációs készséget, koncentrációt, egyensúlyt illetve a kis- és nagymozgásokat.
 • Az aktív mozgás kifárasztja a babákat, a víz pedig megnyugtatja őket, ezáltal nyugodtabb és hosszabb alvást eredményeznek.
 • A baba testével különböző módokon érintkező víz stimulálja az idegrendszert, elősegítve annak érését!
 • Elősegíti a baba – szülő közötti bizalom elmélyülését.
 • A többi baba nemcsak motiválja őket, hanem a társas kapcsolatok, viselkedésminták kialakulását is segítik .
 • Nagyon jó alapot nyújt a későbbi úszástanuláshoz.
 • És nem utolsó sorban a szülőknek is egy nagyszerű kikapcsolódás, akár anya “úszik” a babával, akár apa!

babaúszásAjka150.0175

Nehéz lenne pár mondatban összefoglalni azt sok sok pozitívumot amit kaphatunk az úszás által. Ezt mind édesanyaként, mind szakemberként (védőnőként) is így gondolom. Most mégis elsősorban az édesanya szólal meg bennem. Nagyon vártunk a lehetőségre és már az első alkalommal bebizonyosodott számunkra, hogy nem hiába. Az az önfeledt boldogság, amit a gyermekemen láttam felejthetetlen. Az én korábban (idegenektől)félős kislányom óráról órára nyitottabbá vált. Azóta igazi belevaló, lubickoló vizicsibévé vált és szinte nap nem telik el anélkül, hogy meg ne kérdezné hogy: mikor megyünk az usziba. Előtte kínszenvedés volt a hajmosás, most pedig kacagva önti a vizet a saját fejére a fürdőkádban és az uszodában tanult mondóka kíséretében úsztatja a békáját a fürdővízben. Uszi … hát mi tagadás, én is nagyon élvezem. Nagyon jó kis közösség kovácsolódott össze az elmúlt időszak alatt. Közös program a vízicsibémmel és egy kis kikapcsolódás “szülőtársaimmal” , akikben szintén nagyon értékes emberekre leltem. Na és persze ne feledkezzünk meg “Margaréta néniről”, aki szinte már családtag nálunk, annyit emlegeti a kislányunk. Azt hiszem ő példát mutathat abban, hogy hogy kell valamit szívvel- lélekkel csinálni! Nekünk a gyógyúszás is nagyon fontos, kislányom veleszületett gerincelváltozása miatt. Azt hiszem hogy a gyógytorna és az úszás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez az elváltozás külső szemmel nézve szinte láthatatlan. Hatalmas nagy dolog, hogy ez már náluk is elérhető OEP finanszírozott módon! Száz szónak is egy a vége: Köszönjük Margaréta néni! Nagyon szeretünk!
Halbrucker Katalin
Kolontár