babaúszásAjka.0864Nemcsak a baba-, hanem a manó- és a “rendes” úszásoktatásra is előkészülhetünk otthon. De ennek az előkészületnek nem a gyermekről, hanem a szülőről kell szólnia!

Nagyon sok szülő fél a víztől, víziszonnyal küzd. Az ő gyermekei számára a legfontosabb, hogy szervezett úszásoktatáson vegyenek részt, megelőzve ezzel azt, hogy a szülői minta továbböröklődjön. Sőt, ha a szülő látja, hogy milyen ügyes a gyermeke, akkor még arra is meg van az esély, hogy nyáron víz közelébe engedje! 🙂

A manóúszáson résztvevőknél a szülőnek “el kell engednie” a gyermekét. 2,5-3 éves kortól a gyermek megérett arra, hogy egyedül vegyen részt az életkori sajátosságaihoz igazított foglalkozáson. 1-2 kivétel mindig akad, de 10-ből 9 gyermeknél nem kell szülő a medencébe. Persze, ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá az első néhány órán be lehet jönni még a 3,5 évessel is, csak a vízből kiengedni anyát vagy apát sokkal nehezebb! Bízzon a szülő a gyermekében, s ne csak mondja, hanem maga is higgye el: ügyes lesz, meg fogja tudni csinálni egyedül is.

Nagyon sokféle gyermektípus létezik. Az egyik fél a víztől, a másik túlzottan merész. Az egyik csendben ellenáll, a másik hangosan sír. Viszont előbb-utóbb mindenki eljut arra a szintre, hogy örömmel és felszabadultan vesz részt az órákon. Én a szülőktől 4 alkalmas türelmi időt szeretnék kérni, hogy az úszást megítéljék. 4 alkalom után – ha a szülők megfogadják a tanácsaimat, partnerek benne, de a gyermek még mindig sírdogál – rá lehet sütni a bélyeget az úszásra, hogy nem szereti a gyermek, de addig nem érdemes.

Molnar_Polanyi_PetraEddigi tapasztalatok szerint az úszáshoz vagy apának vagy anyának szintén benn kell lenni a vízben, ami a párom munkaideje miatt és amiatt, hogy újra babát várunk kicsit nehézkes lett volna. Mentőövet Margaréta dobott nekünk azzal, hogy megnyugtatott, nem lesz szükség ránk a medencében. És lám, így is lett. Kis csemeténk önállóan, teljes biztonsággal és felszabadultsággal lubickol a medencében. Szófogadóan végrehajtja a feladatokat, örömmel játszik és mindig nagyon várja a következő foglalkozást! Köszönjük!
Molnár-Polányi Petra
Ajka