babaúszásAjka.0864A tényleges úszásoktatást a 4 éven felülieknél lehet elkezdeni, hiszen ekkorra érik meg a kar-láb koordináció annyira, hogy eredményes munkát tudjunk végezni.

A hatékony oktatás érdekében a szülők csak az első órán lehetnek a medencetérben. A gyermekek fejlődését a 2-3 havonta tartandó nyílt órákon tudják nyomon követni.

Az oktatás egész évben zajlik, folyamatos csatlakozási lehetőséggel. A feladatokat a gyermekek életkorukhoz és úszástudásukhoz mérten differenciáltan végzik.

Az oktatás 3 csoportban zajlik:

A KEZDŐ csoportban sok-sok játékkal és még több türelemmel az önálló (szer nélküli) hason, háton lábtempóig kell eljutni.

Hogy mit adunk ebben a csoportban? Meddig jutunk?

Megtanulunk :

-buborékolni, merülni (helyes levegővétel, tudatos levegő visszatartás, kifújás)

-deszkával önállóan lábtempózni

-kukaccal önállóan lábtempózni, hason, háton

-háton felfeküdni

-szer nélkül siklani

 Ezek a feladatok mind-mind megalapozzuk, hogy egy magabiztos, bátor gyermekkel és jó alapokkal tudjuk elkezdeni megtanítani konkrétan a 3 úszásnemet a középhaladó csoportunkban. Folyamatosan figyeljük a gyermekeket és akin úgy érezzük már túl ügyes a kezdő csoportunkhoz ott a szülőt megkeresve (év közben is) áttesszük a kezdőt követő középhaladó csoportunkba. Van akinél ez pár hét, hónap után megtörténik, de ez a ritkább. Hisszük, hogy a gyermekeknek időre van szükségük ahhoz hogy magabiztossá váljanak és a víz szeretete kitartóan megmaradhasson az életükben. Hisszük, hogy az egyéni odafigyelés és a szelektálás biztos alap számunkra, hogy fel tudjuk mérni ki mikor válik testileg -lelkileg alkalmas a váltásra, hisszük, hogy az időadás és az időzítés nagyon-nagyon fontos.

A KÖZÉPHALADÓ óráinkat a 2018/19- es tanévtől két csoportra osztottuk.

Középhaladó 1-es csoportunkba kerülnek azok a gyerekek, akik a kezdő csoportos feladatokat már  ügyesen önállóan (kis segítséggel)végzik. Ebben a csoportban a hátúszást már mindenki megtanulja, gyakran a gyorsúszás kartempóját és levegővételét is elkezdjük ebben a csoportban oktatni, fejlettségi szintjüknek, egyéni tempójuknak megfelelően.

Középhaladó 2es csoportunkban a  mell és gyorsúszás helyes technikájának elsajátítására törekszünk, kis vízben. Cél még a gyermekek mélyvízhez szoktatása, így ahogy halad előre a csoport előbb-utóbb az óra második felét a mélyvízben töltik majd!

A HALADÓ csoport oktatása már teljes egészében a mély vízben zajlik. Itt a gyerekek technika csiszoló feladatokat és prevenciós jelleggel tartás javító gyakorlatokat végeznek, hogy a serdülő kori hanyag tartás, illetve gerincferdülés kialakulását megelőzzük.

Haladó ( mélyvizes) csoportjaink:

Haladó 1 csoport:

Ezekben a csoportjainkban azok a gyermekek kerülhetnek, akik a mély vízben már biztonsággal közlekednek. Itt a 3 úszásnem (hát, gyors, mell) helyes technikájának elsajátítása zajlik, havi váltásos formában, tehát minden hónapban 1 konkrét úszásnemet tanulunk, tökéletesítünk, gyakorlunk. Itt is igyekszünk az egyéni tempót, fejlettségi szintet igénybe venni. A középhaladó csoportból frissen átkerült, vagy újonnan bekerült gyermekeinknek időt adunk hogy, a csoportba beilleszkedhessenek, a mély vízben ennek következtében pár óra alatt teljes magabiztosan érezhetik magukat, így esetleges félelmeiket felváltja a büszkeség érzése és ezáltal magabiztosan, könnyen és mosolyogva tudnak a helyes technikák elsajátítására koncentrálni.

Haladó 2 „gerinces” gyógyúszó csoport:

Ebbe a csoportunkba a szakorvosi javaslattal, recepttel rendelkező gerinc deformításos, orthopédiai problémákkal küzdő, mélyvízbiztos gyermekeket várjuk. A feladatsor itt kimondottan ezen betegségcsoportok javítására lett összeállítva. Az óra folyamán végig egy állandó, speciális hátúszás alapú feladatsort végeznek a gyermekek.

Haladó 3 „asztmás” gyógyúszó csoport:

Ide szintén olyan gyermekeket várunk, akik szakorvosi javaslattal és recepttel rendelkeznek, asztma, légúti megbetegedés, mellkasdeformitás diagnózisuk alapján. Célunk a helyes légzéstechnika elsajátítása és a helyes légzésritmus megtanítása mellett a különböző tüdőterületek átlélegeztetése, és a légző izmok erősítése, szintén állandó speciálisan ezen gyermekek számára összeállított feladatsorral.

Felszerelés mindhárom csoportban:

Úszósapka (szilikonos), fürdőruha, papucs, törölköző, úszószemüveg (ajánlott).
Úszósapka és úszószemüveg előzetes egyeztetés után a helyszínen vásárolható!

Az időpontokról, oktatási díjakról itt tájékozódhat:
AJKA

BALATONFÜRED

SÜMEG